Aktualności

Sezon szparagowy rozpoczęty

  • 09-05-2018
  • Autor: Kamil Kałek
We wtorek, 8 maja w Hotelu Rzymskim w Poznaniu odbyło się ogólnopolskie uroczyste otwarcie sezonu szparagowego pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Podczas Szparagowej Konferencji Prasowej doszło do podpisania listu intencyjnego dotyczącego utworzenia Muzeum Szparagowego pomiędzy Powiatem Nowotomyskim, Polskim Związkiem Producentów Szparaga, Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno -Spożywczego w Szreniawie, Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu.


Swoje podpisy pod dokumentem złożyli: Ireneusz Kozecki - starosta nowotomyski, Tomasz Kuczyński - wicestarosta nowotomyski, Marian Jakobsze - prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga, Jan Maćkowiak - dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie oraz Andrzej Chwaliński - kierownik Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu. Inicjatorem tego przedsięwzięcia jest prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski - uznany w świecie specjalista w dziedzinie biologii i uprawy szparaga, organizator Międzynarodowych Konferencji Szparagowych.

Kolejną doniosłą chwilą było wręczenie „Srebrnych Szparagów” w uznaniu za zasługi na rzecz promocji szparaga i wspieranie działań PZPSz. Z rąk prezesa Mariana Jakobsze i prof. dr hab. M. Knaflewskiego wyróżnienie odebrał Krzysztof Grabowski - wicemarszałek województwa wielkopolskiego.

Jak co roku i tym razem nie brakowało potraw, w którym głównym składnikiem był szparag.

 

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją